Ipswich Town FC Supporters Club - Scandinavian Branch
 :: Home ::  :: Download ::  :: Bliv medlem ::  :: Kontakt :: 

Nyheder Nyhedsarkiv Seneste kamp Match previews Match reports Kampprogram Statistik Head-to-Head Transfers Rygtebørsen - NY Spillerne Historie Ipswich i Europa De gamle stjerner Town around the World TV Guide Photo Gallery
Kampprogram Match reports
Academy Corner U/19 Kampprogram U/19 Match reports U/17 Kampprogram U/17 Match reports
Supporter portrætter Supporter turer Ønskehjørnet Arrangementer Om Supporter Club'en Kontakt
Netartikler
Forum Afstemning
Ipswich Town FC Engelsk fodbold "Ugens link"
Har du problemer med hjemmesiden? Skriv venligst til mig på bim@adslhome.dk

1973/74
Ipswich Town - Lokomotive Leipzig

Af Kenneth Andersen

Med tre flotte sejre på stribe havde Bobby Robson guidet sine tropper frem til kvartfinalen. De fine indsatser havde pludselig placeret den lille engelske klub blandt favoritterne til at løbe med UEFA Cup trofæet, og man så frem mod lodtrækningen, der parerede de resterende otte mandskaber således:

Ipswich - Lokomotive Leipzig
FC Köln - Tottenham
VfB Stuttgart - Vitoria Setubal
Ruch Chorzow - Feyenoord

I Town lejren kunne man ikke være utilfreds. Østtysk fodbold rangerede noget lavere end engelsk, og Leipzig kunne ikke just prale af store resultater på den international scene. Selvtilliden fejlede ikke noget hos englænderne, og måske var kunne man endda spore en anelse overmodighed. I al fald besluttede manager Robson, at han ikke ville se Leipzig i aktion inden kampen, noget han ellers han gjort med de tre foregående modstandere. Ganske vist havde han fået dugfriske reporter om østtyskerne fra den tidligere Town boss Bill McGarry samt træner Sammy Chung, men siden har Robson ved flere lejligheder antydet, at han måske ikke tog opgaven seriøs nok forlods.

Skæbnen havde tildelt Ipswich fordelen af hjemmebane i det første opgør. Fra første minut demonstrerede værterne total overlegenhed og helt igennem mangel på gæstfrihed overfor østtyskerne, der gennem 90 minutter havde travlt med at forsvare sig. Fint bakket op af flere end 26.000 tilskuere etablerede de blå det ene angreb efter det andet. Alene inden for de første 20 minutter havde Ipswich vist spil og chancer til en tre-målsføring, men bolden ville ikke ind over stregen.

Store, stærke Allan Hunter spillede en blændede kamp i Leipzig, men desværre var det også ham, som misbrugte det afgørende straffespark mod østtyskerne.
Store, stærke Allan Hunter spillede en blændede kamp i Leipzig, men desværre var det også ham, som misbrugte det afgørende straffespark mod østtyskerne.
Trevor Whymarks hovedstød i det fjerde minut strøg lige over, skønt han var helt blank foran mål. I det 11 minut lykkedes det Mick Mills at passere Friese i det tyske mål, men bolden smældede mod underkanten at overliggeren, hvorefter den sprang ned på stregen og i spil igen. Hamilton headede prompte riposten mod mål, men denne gang fik gæsternes keeper strålende afværget i sidste øjeblik.

Tyskerne havde stort besvær med at organisere sit forsvar som helhed, men i sweeperen Giessner havde man sin bedste mand. Gang på gang havde han ene mand kastanjerne ud af ilden, og som tiden gik, bredte frustrationen sig hos såvel hjemmehold som dets fans.

Efter pausen satsede Ipswich endnu kraftigere med mange mand foran bolden. Det gav i to tilfælde Leipzig gyldne kontrachancer, og specielt tæt på scoring var Wolfram Löwe, men hans forsøg blev flot reddet af Laurie Sivell i Ipswich-målet - han havde elles ikke meget at bestille denne onsdag aften. Men der stod trods alt Town på det meste. Imidlertid kom stolpen og overliggeren i vejen endnu engang, ligesom englænderne følte sig snydt på et straffespark.

Da de fleste havde indstillet sig på en kamp uden mål, dukkede kæmpen Kevin Beattie imidlertid op på rette sted. Mick Mills sendte et indlæg ind foran mål, hvor Brian Talbot snittede bolden mod mål. Her lykkedes det i første omgang Grobner at sparke den væk, men Beattie var over bolden, som han tæmmede med sit ene knæ og firsttimede kuglen i mål med en perfekt flugter: 1-0. Kevin Beattie kunne lade sig hylde for sejrsmålet, og det var i øvrigt ikke første gang, at den unge forsvarsspiller med det uomtvistelige talent modtog applaus i den periode. Fire dage forinden var han nemlig kåret som Årets Unge spiller i England !

Returen

Ganske vist havde Ipswich-spillerne ikke det største forspring med til returkampen 14 dage senere. Imidlertid havde opgøret på Portman Road demonstreret så stor forskel mellem de to hold, at englænderne stadig var favorit til at gå videre.

Første halvleg bød ikke på de store chancer, og det virkede som om, at østtyskerne ikke ville satse for meget i begyndelsen. Ipswich havde kontrol over tingene ind til det 41. minut, hvor vendepunktet indtraf. Town-kaptajnen Mick Mills blev nemlig udvist for en hævntakt, efter hjemmeholdets Wolfram Löwe angiveligt havde slået Mills i ansigtet først. Der kunne ikke indvendes noget mod udvisningen, og nu måtte de resterende 10 Ipswich-spillere indstille sig på at forsvare den smalle føring.

I det 49. minut lykkedes det for Leipzig at bryde igennem Ipswich-forsvaret, og Giessner gjorde det til 1-0. Nu var det pludselig hjemmeholdet, som lignede en samlet vinder. Med en mand i overtal fik man etableret et klar overtal, og de resterende 45 minutter blev nøjagtig så dramatisk, spændende og medrivende, som nu kun en Europa Cup kamp kan blive. Næsten 60.000 tilskuere hujede deres helte frem, men i Ipswich-forsvaret havde store, stærke Allan Hunter valgt at spille en af sidste bedste kampe nogensinde i den blå trøje. Et utal af gange trevlede han de østtyske angreb om, og det var ikke mindst hans skyld, at Ipswich holdt de 90 minutter ud med facit 1-0 til Lokomotive Leipzig. Og så var Brian Talbot endda ikke langt fra at sende Ipswich videre i turneringen. Med sit skud i 88. minut kunne han have afgjort det hele, men østeuropæerne var heldige, thi bolden smækkede direkte på overliggeren.

Nu måtte man ud i 2 x 15 minutter, og Ipswich-spillerne måtte fremdeles finde sig i at være under pres. På bænken måtte reserverne se nervøst til, og Bryan Hamilton som aldrig havde rørt en cigaret i sit liv kæderøg for at holde spændingen ud. Ekstratiden bød ikke på flere scoringer, og så måtte de to hold indstille sig på straffesparkskonkurrence.

Ud af de første fem regulære forsøg scorede begge hold tre gange, og så måtte man ud i omspark. Lysten til at eksekvere var langt fra stor blandt Ipswich-spillerne, og så faldt det i Allan Hunters lod at sparke det sjette spark. Faktisk havde han dagen forinden frabedt sig at sparke, hvis det skulle komme så langt, men Town havde flere unge spillere på holdet, følte den mere rutinerede Hunter at han måtte tage ansvaret. Imidlertid misbrugte den nordirske landsholdsspiller sit forsøg, da det lykkedes Friese i Leipzig-målet at afværge. Og så kunne hjemmeholdets Moldt afgøre det hele ved at score på det efterfølgende forsøg til facit 4-3. Det var skæbnens ironi, at Hunter skulle være manden, der kiksede, thi den store centerforsvarer havde spillet fremragende og været banens helt store skikkelse.

I omklædningsrummet var skuffelsen enorm. Man havde tabt til et hold, der set over to kampe var klart svagere, og man havde været så tæt på, da Talbot sendte bolden på træværket få minutter før tid. Den stolte kaptajn Mick Mills følte, at det var hans skyld med sin udvisning, og det blev for meget for den noble back, der lod tårerne trille efter kick-off. Den østtyske træner erkendte da også efter opgøret, at Leipzig aldrig var gået videre, hvis det ikke havde været for Mills' røde kort.


Onsdag d. 6. marts 1974

Ipswich Town - Lokomotive Leipzig 1 - 0 ( 0 - 0 )

Målscorere:
1 - 0: Kevin Beattie (86. min.)

Town: Laurie Sivell, George Burley, Mick Mills, Peter Morris, Allan Hunter, Kevin Beattie, Bryan Hamilton, Brian Talbot, David Johnson, Trevor Whymark, Clive Woods.

Lokomotive Leipzig: Friese, Sekora, Grobner, Giessner, Fritsche, Altmann, Hammer, Frenzel, Lisiewicz, Matoul, Loewe.

Tilskuere: 26.466


Onsdag d. 20. marts 1974

Lokomotive Leipzig - Ipswich Town 1 - 0 ( 0 - 0 ) / 5 - 4 efter straffespark

Målscorere:
1 - 0: Geissner (49. min.)

Straffespark
0-1 Talbot
1-1 Matoul
1-1 Morris misbruger
2-1 Geisler
2-2 Whymarkj
2-2 Frenzel misbruger
2-3 Beattie
3-3 Fritsche
3-3 Johnson misbruger
3-3 Grobner misbruger
3-3 Hunter misbruger
4-3 Moldt

Lokomotive Leipzig: Friese, Sekora, Grobner, Giessner, Fritsche, Altmann (Moldt 110), Hammer, Lisiewicz (Geisler 96), Matoul, Loewe.

Town: Laurie Sivell, George Burley, Mick Mills, Peter Morris, Allan Hunter, Kevin Beattie, Bryan Hamilton, Brian Talbot, David Johnson, Trevor Whymark, Clive Woods (Roger Osborne 98).

Tilskuere: 57.000


© Ipswich Town FC Supporters Club - Scandinavian Branch