Ipswich Town FC Supporters Club - Scandinavian Branch
 :: Home ::  :: Download ::  :: Bliv medlem ::  :: Kontakt :: 

Nyheder Nyhedsarkiv Seneste kamp Match previews Match reports Kampprogram Statistik Head-to-Head Transfers Rygtebørsen - NY Spillerne Historie Ipswich i Europa De gamle stjerner Town around the World TV Guide Photo Gallery
Kampprogram Match reports
Academy Corner U/19 Kampprogram U/19 Match reports U/17 Kampprogram U/17 Match reports
Supporter portrætter Supporter turer Ønskehjørnet Arrangementer Om Supporter Club'en Kontakt
Netartikler
Forum Afstemning
Ipswich Town FC Engelsk fodbold "Ugens link"
Har du problemer med hjemmesiden? Skriv venligst til mig på bim@adslhome.dk

« Forrige artikel [ Tilbage til oversigten ] Næste artikel »

En glad nordjyde i Ipswich - Interview med Thomas Gaardsøe

Af Michael Jensen

Thomas Gaadsøe Det er ikke hverdagskost med danskere i spillertruppen hos Ipswich Town. Historien havde indtil for ganske nylig kun budt på århusianeren Claus Thomsen, der for lidt over 5 år siden for første gang optrådte på Portman Road.
Claus Thomsen havde en udmærket tid på Portman Road, uden at han vil blive husket som en af klubbens store spillere gennem tiden.

Nu er der imidlertidig igen kommet en dansker til Portman Road. Navnet er Thomas Gaardsøe. Indtil for få år siden ret ukendt i den danske fodboldoffentlighed, men efter at have etableret sig som fast mand i I Aab og fast på det danske U-21 landshold, viste Ipswich pludselig interesse for Gaardsø, og hentede ham til England for 10-15 millioner kroner - umiddelbart en stor sum for en ung spiller, der ikke har været i nærheden af det danske A-landshold. Sammenlignet med hvad unge spillere koster i England, var Gaardsø dog ikke dyr, og manager Burley har allerede inkluderet Gaardsøe så mange gange i truppen, at der er tegn i sol og måne på, at investeringen vil bære frugt.

Med købet af Gaardsø fik Ipswich en spiller, der dækker de samme positioner som Claus Thomsen gjorde. Til gengæld er der færre forventninger til unge Gaardsø fra starten, hvilket dog også skyldes, at Ipswichs trup, trods den nuværende placering i bunden af Premier League, er langt bedre end da Claus Thomsen tiltrådte i klubben.

En investering i fremtiden

Vi talte med Thomas Gaardsøe nogle dage inden hjemmekampen mod Inter Milano - en kamp som Gaardsøe kunne bekræfte, at der var mere end almindelig interesse om. Thomas Gaardsøe havde haft sin debut på førsteholdet på dette tidspunkt (mod West Ham), og havde siden da været med i truppen i alle andre kampe.

Thomas Gaardsøe fortalte, at han ikke kendte specielt meget til Ipswich inden skiftet, men han havde da fulgt med i klubbens gode sæson sidste år, havde snakket med Claus Thomsen og Chris Kiwomya, og havde et indtryk af Ipswich som en god klub for en ung spiller. Gaardsø hørte om Ipswichs interesse efter Aabs første hjemmekamp mod Esbjerg, og derefter gik det hurtigt. Forhandlingerne gik rigtigt fint, og blev varetaget dels af Gaardsøes far og derefter ved hjælp af spillerforeningens advokat. Gaardsøe fik sine økonomiske krav opfyldt, og gik også fint igennem lægechecket. Der var dog lidt problemer med den højre ankel, som blev opereret for 2 år siden, hvorfor Ipswich gerne ville have foretaget nogle røntgenbilleder og have en specialist til at kigge på den. Han sagde god for anklen, og derefter var sagen klar. Gaardsøe var klar til Ipswich.

Vi spurgte Thomas Gaardsøe, hvilke forventninger han selv havde til hvornår, han kunne blive fast mand.

"Da jeg kom herover sagde klubben, at de så mig som en investering i fremtiden, og at jeg nok ikke skulle regne med at blive fast mand det første ½-1 år. Jeg havde nok en ide om, at det kunne være, at jeg kunne slå til hurtigere, end klubben regnede med, men efter et stykke tid herovre, har jeg jeg fundet ud af, at det kræver lidt tålmodighed. Jeg arbejder nu på at udvikle mig yderligere, jeg har tålmodighed, gør det så godt som muligt, og synes jeg har gjort det helt rigtige. Jeg har mange ting at lære endnu, og vil indtil videre være tilfreds med at være med i truppen".

Gaardsøe nævnte også, at han jo havde nået at blive fast mand med et stort ansvar i Aab. Derfor er det umiddelbart lidt svært pludselig kun at sidde på bænken, men selv om spillerne i Ipswich på ingen måde er overmennesker, og han føler, at han godt kan være med, er der alligevel tempomæssigt og fysisk en så stor forskel til Superligaen, at han har forståelse for, at han først skal gennem en læreproces.

Debuten

Gaardsøe's debut var mod West Ham i 2-3 nederlaget. Gaardsø var udmærket tilfreds med debuten, og havde også fået udmærket kritik efter kampen. Men han var også klar over, at han var mere eller mindre involveret i 1½ mål.
Under alle omstændigheder var det en kæmpe oplevelse at være med til kampen. Thomas Gaardsø var ikke nervøs inden, men selvklart enormt spændt inden det første møde med et fyldt Portman Road. Nervøs var han dog slet ikke på samme måde som i sin debut for Aab - ikke mindst på grund af fuld tryghed ved medspillerne og den opbakning, de ville give ham undervejs.

Thomas GaardsøeMen kampen udstillede altså også for Gaardsøe, at der stadig er meget at arbejde med, og en af hans konklusioner efter 3 måneder i England er da også, at man skal stå rigtig tidligt op for at håndtere de mange dygtige angribere i England.

"I Superligaen er det ofte sådan, at enten er en angriber hurtig, fysisk stærk eller andet. Herovre indeholder langt de fleste angribere det hele. Der er tale om mere komplette spillere."

Det er dog ikke generelt sådan, at Gaardsø er forskrækket over niveauet. Det går hurtigt, og det er mere fysisk, men der laves lige så mange personlige fejl som i Superligaen.

En spiller med mange forcer

Træningen er der dog klare forskelle på i forhold til Aab. Der er meget meget mere taktisk træning i Ipswich og der er mindre spil til træningen. Træningen består som oftest af lidt opvarmning, mange boldøvelser - ikke mindst med pasninger - og så den taktiske træning. I øjeblikket er der også en del skudtræning i erkendelse af problemerne med at få sendt bolden over stregen. Specialtræning til forsvarsgruppen bliver det også til. Som oftest ledet af Tony Mowbray eller Dale Roberts der begge er gamle forsvarere.

Gaardsøe har været med i nogle reserveholdskampe, men det er ikke det store sus. De kan bruges til at holde den fysiske form, men niveauet er ikke specielt godt. Han har dog været glad for, at han i reserveholdskampene har fået vist, at han er en spiller, der kan anvendes på flere pladser. Gaardsø er først og fremmest købt som forsvarsspiller, men i nogle reserveholdskampe, har han spillet på den defensive midtbane, og det styrker hans mulig-heder for at blive skiftet ind i førsteholdskampene, at han på den måde, har afsløret, at han kan bruges i 2 ud af 3 kæder. Rene midterforsvarere er sjældent de første, der bliver skiftet ind.

Gaardsøe har overhovedet ikke følt det svært at tilpasse sig Ipswichs spillestil. Som forsvarsspiller i en fire back kæde, er der nogle faste opgaver, som er ens i både Aab og Ipswich. Men det er klart, at spillestilen er forskellig fra det Gaardsø kom fra. Der køres mere på med det direkte spil, det går hurtigt, og nogle gange føles det som om, at der fra begge holds side er mindre kontrol over bolden end i Aabs kampe.

Fansene

Ipswichs fans er fantastiske ifølge Gaardsøe. Og når man ser på hvordan, det er gået i denne sæson, er det helt fantastisk med den opbakning, der er, men Gaardsø har også fået fornemmelsen af, at Ipswich har nogle af de allermest trofaste fans. Selvfølgelig er både fans, spillere, ledere og manager ked af bundplaceringen, men ifølge Gaardsø, er der ingen panik.

"Der er en klar tro på, at vi klarer den. Der er ingen bad feelings. Folk er trætte af situatio-nen, og målsætningen er selvklart ikke at slutte i Top 5 igen, men spillerne tror på, at Ipswich snart rykker op af tabellen".

Samtidig har UEFA-cupen været der til at holde humøret oppe, og for Gaardsøe har det været en meget stor oplevelse bare at sidde på bænken - både i Premier League og i UEFA-cupen. Vi har ikke talt med Gaardsøe efter Inter kampen, men hvis Gaardsøs lob fra 35 meter, var gået ind, havde vi nok stået med en ung nordjyde i Ipswich, der havde været mere end bare almindelig glad.

Gaardsøe er ikke alene glad for Ipswichs fans, men også begejstret for faciliteterne omkring Portman Road, omend han skyndte sig at tilføje, at faciliteterne i Aab var af samme standard. Bortset lige fra banerne!
På spørgsmålet om hvorfor banerne i Ipswich er så meget bedre end i Danmark, når vejret i England ofte er som i Danmark, svarer den unge nordjyde:

"Der er nogle personer ansat kun til at tage vare på banerne - der bliver simpelthen nusset om de baner, og klubbens holdning er klart, at der skal være mulighed for at træne på gode baner, så der ikke er forskel på træning og kampsituation"

Medspillerne

Vi spurgte Gaardsøe hvilke personer han så som fremtidens mulige stjerner i Ipswich. Meget naturligt pegede han på Titus Bramble som en absolut kanonspiller, men også Darren Ambrose ser Gaardsøe store muligheder i. Darren Bent bliver også god, og nyindkøbet fra Hartlepool Tommy Miller, der er på Gaardsøs alder, og kostede cirka det samme, tror danskeren også på. Miller er en dygtig spiller, som dog nok behøver lidt tid, inden han er klar til det helt store.


© Ipswich Town FC Supporters Club - Scandinavian Branch